DOCa Priorato:
Met Rioja is Priorato de enige DOCa (Denominacón de Origen Calificada)van Spanje. Als DO bestond Priorato sinds 1932, hoewel het bevestigingsdecreet pas in 1954 in de staatscourant kwam. ln 2001 werd Priorato DOCa. Het productiegebied ligt 75 kilometer landinwaarts vanaf de kust bij Tarragona en 100km ten zuidwetsen van Barcelona. Hier werd altijd een ouderwetse, zeer alcoholische, rancio-achtige wijn geproduceerd. Maar daar was amper meer vraag naar. Na decennia van leegloop waarbij steeds meer wijngaarden werden verlaten, was er in de jaren tachtig van de 20e eeuw de ommekeer.

ln het ruige, droge landschap met zijn harde, continentale klimaat en bodems van ijzerhoudend, verweerd leisteen met ook kwarts, blijken met keihard werken prachtige wijnen te kunnen worden geproduceerd. Vaak komt het leisteen (llicorella) aan de oppervlakte.
Aangezien hier nog veel wijngaarden zijn van hoge tot zeer hoge ouderdom zijn de opbrengsten klein, maar de wijnen grandioos geconcentreerd - het gemiddelde rendement in Priorato is ongeveer 11 hectoliter per hectare. Veel van de wijngaarden staan tussen 250 en 900 meter op terrassen op de steile hellingen van de Sierra del Montsant en de vallei van de Síurana. Jonge, dynamische wijnbouwers op zoek naar een uitdaging beginnen steeds vaker weer met het in gebruik nemen van de schitterend gelegen wijngaarden met garnacha, cariñena. Ze planten daarnaast tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en syrah. Tussen 1998 en 2006 groeide het aantal bodegas van24 tot 66 en het wijngaardareaal nam in diezelfde periodetoevan 890 hectarentot 1680 in 2006. (1.900 ha 2014,waarvan 1800 ha blauwe rassen) Uit Priorato komt nu een aantal rode Spaanse toppers. Sommige bezitten zelfs cultstatus. Ze moeten duur worden betaald. Overigens wordt er ook nog een heel klein beetje rosé en wit geproduceerd. Het hart van het gebied wordt gevormd door Gratallops, Porrera en Poboleda. Hiernaast een prachtige wijn uit deze streek de GR 174; bekijk de GR-174 hier