Waar wordt Cava gemaakt?
Cava is niet, zoals champagne, gebonden aan één bepaalde streek en mag in principe in heel Spanje gemaakt worden. De meeste en beste Cava´s komen echter uit de Penedes, een streek in Catalonië, rondom Barcelona. Hier komt maar liefst 90% van alle Cava vandaan. Hoofdstad van de Cava is het befaamde Sant Sadurní d´Anoia. Bekende merken zoals Codorníu, Freixenet en Castell Sant Antoni hebben hier, evenals zo´n 80 andere producenten, hun cava’s

Waar moet je op letten bij het kopen van Cava?
Bij het kopen van Cava gaat het enerzijds om kwaliteit en anderzijds om smaak.
Voor het bepalen van de kwaliteit kijk je naar het zegel, dat op elke fles zit. De plaats kan variëren, vaak is het terug te vinden op de dop, maar het kan ook op het etiket staan. Dit zegel is wit, groen of zwart en geeft aan hoelang de wijn minimaal gerijpt heeft. Hoe langer het rijpingsproces, hoe beter de kwaliteit.

Welke kwaliteitszegels?

Witte zegel Cava Joven Minimaal 6 maanden gerijpt
Groene zegel Cava reserva Minimaal 15 maanden gerijpt
Zwarte zegel Cava Gran Reserva Minimaal 30 maanden gerijpt

Wat is Cava?
Cava is een mousserende wijn die gemaakt wordt volgens de ´methode traditionelle´. Vroeger werd er op de flessen gesproken van ´methode champenoise´, totdat de Fransen daar een stokje voor staken. Een dubbele vergisting en een rijpingsproces van minimaal 9 maanden is vereist voordat de naam Cava op het etiket mag. De naam is ontleend aan het Spaanse woord “la cava”, waarmee de gewelfde kelders aangeduid worden waar de wijn wordt gerijpt.

Het is nog niet zo lang geleden, te weten in 1872, dat de eerste mousserende wijn in Spanje werd gemaakt. Dat gebeurde op het landgoed Codorníu. De familie Cordoníu doopte de wijn ´Cava´ en introduceerde de feestelijke drank bij het publiek. Het was meteen een succes, met name onder de high society.

Hoe wordt Cava gemaakt?
Voor een Cava van goede kwaliteit is het belangrijk dat de basis, ook wel ´mosto flor´= most genoemd, uit de eerste persing komt. De most ondergaat in depôts een eerste gistingsproces en zo ontstaan verschillende (uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen wijnen) afhankelijk van de gekozen druivensoort. Voor Cava worden traditioneel drie druivensoorten gebruikt: Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Elk van deze druiven heeft een eigen ´functie´ in de uiteindelijke wijn. Macabeo verzorgt vooral de frisheid en het fruit, Parellada de mineraliteit en heeft veel florale tonen, en Xarel-lo geeft de wijn kracht en rondeur. De oenoloog bepaalt vervolgens hoe de diverse wijnen worden gemengd om te komen tot een smaak die past bij het huis. De verhoudingen onderling zijn niet vastgelegd en producenten zijn ook toegestaan om mono-cépage Cava’s te maken van bijvoorbeeld alleen Macabeo. Naast de autochtone druiven, is ook nog een aantal andere soorten toegestaan, zoals Monastrell en Chardonnay. Voor de productie van rosé Cava wordt een combinatie gemaakt met de inheemse blauwe druif Trepat.
Na het mengen wordt gist en suiker toegevoegd en vindt er een tweede gistingsproces plaats, ditmaal in de fles. Er ontstaat nu koolstofdioxide die later bij het openen van de fles voor de bubbels zal zorgen. De wijngistcellen die ontstaan leven van de suiker en sterven dus wanneer de suiker op is. Dit vormt gistafzetting binnen de fles en geeft de Cava zijn karakteristieke smaak. Rijping in fles, door regelmatig te draaien. Als de gistprop naar de hals is gezakt wordt deze verwijderd en een derde suikerlikeur toegevoegd. De zoetheid hangt van de hoeveelheid suiker in de likeur voor de tweede gisting af. Van zeer droog naar zoet zijn er zeven categorieën:

Welke categarieën?

Brut nature Geen suiker toegevoegd
Extra Brut Tot 6 gram/liter toegevoegd
Brut Tot 15 gram/liter toegevoegd
Extra Seco Tussen 12 en 20 gram/liter toegevoegd
Seco Tussen 17 en 25 gram/liter toegevoegd
Semiseco Tussen 35 en 50 gram/liter toegevoegd
Dulce Meer dan 50 gram/liter toegevoegd