Omdat Spanje lid is van de Europese Unie, moeten de Spaanse etiketten aan de Europese regelgeving voldoen. Daarnaast stelt de Spaanse wet­geving extra eisen aan de rijping van wijnen. Op het etiket of het achteretiket wordt vaak ook de periode en de manier van rijping aangeduid met Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva. Kijk eens in de webshop naar een etiket van een Spaanse wijnfles.

Joven

Joven betekent jonge wijn. Deze wijn wordt dan ook gemaakt om jong te drinken. Direct na de klaring wordt hij gebotteld. Joven is wijn die minder dan zes maanden of zelfs helemaal niet op hout heeft gerijpt.

Andere namen voor deze wijn zijn ‘Vino del Año’ (wijn van het jaar) of ‘Sin Crianza’. Het Instituto Nacional de Denominaciones de Origen (INDO) stimuleert echter het gebruik van de term ‘Joven’ in plaats van de benaming ‘Sin Crianza’.

Crianza

  • Rood: Rode wijn met de aanduiding ‘crianza’ moet minimaal twee volledige kalenderjaren hebben gerijpt, waarvan minimaal zes maanden op een ‘barrica’ (eikenhouten vat). Sommige gebieden moedigen een houtrijping van meer dan zes maanden aan. Een voorbeeld hiervan is de Rioja. De crianzawijn kan vanaf het derde jaar na de oogst verkocht worden.
  • Witte en rosé crianzas moeten minimaal 18 maanden in de wijnkelder rijpen, waarvan drie maanden op barrica. Ze mogen vanaf het tweede jaar na de oogst verkocht worden.

Reserva

  • Rood: Rode Reservas moeten drie kalenderjaren rijpen, waarvan minimaal een jaar in een barrica en een jaar op fles. Ze kunnen vanaf het vierde jaar na de oogst verkocht worden.
  • Wit en rosé (rosado): Witte en rosé Reservas moeten 18 maanden in de bodega blijven, waarvan zes maanden in barricas. Ze kunnen vanaf het derde jaar na de oogst verkocht worden.

Gran Reserva

De aanduiding ‘Gran Reserva’ op een etiket geeft aan dat het om een lang gerijpte wijn gaat. Alleen in zeer goede wijnjaren maakt men Gran Reservas.

Rode wijnen moeten minstens twee kalenderjaren in barricas doorbrengen, vervolgens minstens drie jaar op fles en mogen verkocht worden vanaf het zesde jaar. Witte wijnen en rosados moeten een rijpings­proces van minimaal vier jaar achter de rug hebben, waarvan minstens zes maanden in barricas.

Andere termen

  • Vino noble: kan gebruikt worden voor wijnen met een minimum rijping van 18 maanden in houten vaten van maximaal 600 liter of in fles.
  • Vino añejo: kan gebruikt worden voor wijnen met een minimum rijping van 24 maanden in houten vaten van maximaal 600 liter of in fles.

In schema: