De wijnstreek D.O. Rueda heeft een sterke band met Nederland. Ons land was afgelopen jaar weer de grootste markt voor deze witte wijn uit Castilla y León. Nederlandse wijndrinkers houden blijkbaar van het droge, aromatische en licht fruitige karakter van deze wijnen, hoofdzakelijk gemaakt van de druif verdejo. Maar ook de gunstige prijs/kwaliteit verhouding speelt zonder twijfel een belangrijke rol.

De wijngaarden liggen in drie provincies waarbij de meeste in de provincie Valladolid en met name in de dorpen La seca, Rueda en Serrada. Valladolid heeft 12.000 hectare wijngaarden en van alle stokken bijna 90% op draad en de resterende 10% nog aangeplant in gobeletvorm. In het noorden de hoogvlaktes en het zuiden is vlak tot ligt heuvelachtig, Vrijwel geen bomen, alleen maar akkers en nog eens akkers. Een enkele boerderij en een verdwaalde windmolen. Een verbluffende leegte.

Bekijk de Verdejo I wijn hier:

Het karakter van het land heeft ook invloed op de wijnbouw. Het terroir en de aanplant van de druiven zijn hier betrekkelijk homogeen van karakter in lijn met het landschap. Dit is dan ook de ideale plek voor een zeer efficiënte wijnbouw. Op kousenvoeten heeft Rueda zich inmiddels ontwikkeld tot één van de belangrijkste wijngebieden voor witte wijnen en tot verreweg het belangrijkste buiten Galicië. De wijngaarden liggen op 750 meter hoogte. De stokken staan op een ondergrond met veel kiezel en zand, dus mooi arm van karakter. Hij is beplant met hoofdzakelijk de verdejo. Deze druif, die alleen in de Rueda weet te schitteren speelt in dit gebeid een steeds prominentere rol. De producenten hebben blijkbaar geconcludeerd dat een groot deel van de populariteit van hun wijnen is toe te schrijven aan deze lokale druif , met zijn aromatische kracht en goede zuren. Andere druiven spelen de tweede viool als bijvoorbeeld de viura en palomino.  De verdejo krijgt haar karakter door rijping op de lie (gistbezinksel) van twee tot drie maanden. De wijn krijgt zo een krachtige geur, met een vleugje peper en een intense en droge smaak met duidelijke zuren en bitters, Karakteristiek verdejo. De verdejo is geen aromatische druif van zichzelf, dus moet de techniek worden ingezet om hem complexer te maken.

Bekijk de Verdejo II wijn hier: