José Peñín is de belangrijkste wijncriticus van Spanje. Hij geeft de prestigieuze wijngids ‘Guía Peñín’ uit. José Peñín heeft in zijn thuisland ongeveer de status die Robert Parker in Amerika bezit. Zijn omvangrijke proeverijen zijn beroemd, ze behoren tot de meest uitgebreide van de wijnwereld. Er wordt beoordeeld met het internationale 100-puntensysteem, daarbij zijn er ook algemene beoordelingen voor de jaargangen, geselecteerd naar regio. De ranking bij Penin loopt net zoals bij Robert Parker van 50 tot de maximale score van 100 punten.

Van elke wijn worden meerdere monsters met zichtbaar etiket door het Peñin team geproefd en beoordeeld. Peñin is van mening dat de proevers voldoende ervaren zijn en zich niet door het etiket zullen laten beïnvloeden.

Het systeem beschrijft de verschillende kwaliteiten van de wijn en geeft dan een totaal oordeel in punten. Een totaal oordeel in punten heeft uiteraard zijn beperkingen wanneer het gaat om de afzonderlijke eigenschappen van de wijnen.

Puntenindeling:

95-100 Exeptional Topwijn ook voor wat betreft jaargang en eigenschappen van het gebied
90-94 Excellent Excellente wijn die ver boven de middelmaat uitstijgt.
85-89 very good Zeer goede wijn met speciale eigenschappen.
80-84 Good Acceptabele wijn, zonder fouten, maar heeft ook geen bijzondere eigenschappen.
70-79 Average gemiddelde acceptabele wijn, maar niet geheel zonder fouten.
50-69 Not recommended Wijn die men beter niet kan kopen of adviseren.


Objectief worden de kleur, het aroma, de smaak (intensiteit en structuur), de smaaksoorten zoals zuur, bitter, zoet, zout en de tannines beoordeeld.

Subjectief worden de niet goed te meten eigenschappen en de persoonlijke indruk van de proever beoordeeld, zoals bijvoorbeeld kersenrood, strogeel, confituren, kersen en aardse tonen e.d.

Wij selecteren alleen wijnen met meer dan 80 Peñín punten met een mooi voorbeeld van een wijn met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding: Perelada 3 finques, salud.Beoordeling Proefpanel:
Bij elke door ons georganiseerde wijnproeverij wordt de gast gevraagd  de geselecteerde wijnen te beoordelen met sterren van 0,5 tot 5. Deze gegevens worden verwerkt in een excel-bestand. Het gemiddelde van deze beoordeling wordt gepubliceerd op deze site: Het aantal punten is vergelijkbaar met de gehanteerde 100-puntschaal van Robert M. Parker en Guía Penin:

5 ster exceptional 95-100 punten
4,5 ster excellent 90-  94 punten
4 ster very good 85-  89 punten
3,5 ster good 80-  84 punten
3 ster average 70-  79 punten