De kwaliteit van de huiswijnen neemt langzaamaan toe maar nog steeds wordt u als gast regelmatig teleurgesteld in diverse horecagelegenheden. Grootschalig onderzoek onder zowel horecabezoekers als horecaondernemers, laat zien dat de kwaliteit van geschonken huiswijnen in Nederlandse cafés en bars te wensen overlaat. Zo bestempelt slechts 2,8% van de ondervraagden horecabezoekers de kwaliteit van de huiswijn in een etablissement met ‘goed’.Uit het onderzoek blijkt tevens dat horecabezoekers goed glaswerk, duidelijkheid over de wijn, getraind personeel en een goede prijs-kwaliteit verhouding erg belangrijk vinden.

Dit doen wij?
Wij helpen je bij een goede huiswijn passend op de kaart inclusief een workshop voor het bedienend personeel; Uitleg over de wijnen, het land, de streek, de proefnotitie, en het serveren. Interesse?  bel ons tel: 06-19269294

Het Huiswijn Onderzoek

Na een grootschalig onderzoek onder horecabezoekers én -ondernemers werd vorig jaar duidelijk dat het niet al te goed gesteld is met de huiswijnen die geschonken worden in de gemiddelde cafés en bars. Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat de gemiddelde horecabezoeker in het café/bar-segment niet tevreden is over de kwaliteit van de geschonken huiswijn in een etablissement. Slechts 2,8% van de ondervraagden geeft aan de kwaliteit van huiswijn in de Nederlandse horeca ‘goed’ te vinden. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de gast goed glaswerk, duidelijkheid over de wijn, getraind personeel en uiteraard een goede prijs-kwaliteit verhouding op prijs stelt.

-De kwaliteit van huiswijn in de Nederlandse horeca vind ik...
  1. Gemiddeld 73,6%
  2. Slecht 23,6%
  3. Goed 2,8%
-Ik kies in eetcafés of middenklasse restaurants meestal voor de huiswijn
  1. Ja 62,5%
  2. Nee 37,5%
-Ik stel het op prijs als er 2 soorten witte en 2 soorten rode wijn wordt aangeboden
  1. Ja 94,4%
  2. Nee 5,6%
-Ik ben bereid meer (€0,50) te betalen voor een mooi glas met voldoende wijn
  1. Ja 93,1%
  2. Nee 6,9%
-Ik wil graag weten wat voor een wijn ik geserveerd krijg
  1. Ja 90,3%
  2. Nee 9,7%
-De belangrijkste kenmerken van een wijn, die ik graag wil weten, zijn..
  1. Druif 87,5%

  2. Land 70,8%

  3. Streek 51,4%

  4. Verkoopprijs 38,9%

  5. Jaar 19,4%

  6. Producent 9,7%

  7. Duurzaamheid 5,6%

  8. Inkoopprijs 5,6%

  9. Overige 12,5%

-Ik stel het op prijs als de fles in het zicht is en ter plekke wordt ingeschonken
  1. Ja 90,3%

  2. Nee 9,7%

-Het is voor mij een toegevoegde waarde wanneer er een mousserende wijn per glas te krijgen is
  1. Ja 65,3%

  2. Nee 34,7%

-Mijn favoriete druivenras voor een huiswijn is...
  1. Sauvignon Blanc (wit) 59,7%

  2. Chardonnay (wit) 29,2%

  3. Pinot Gris /Grigio (wit) 38,9%

  4. Merlot (rose/rood) 38,9%

  5. Cabernet Sauvignon (rood) 33,3%

  6. Pinot Noir (rood) 23,6%

  7. Syrah (rose/rood) 19,4%

  8. Viognier (wit) 18,1%

  9. Pinot Blanc (wit) 11,1%

  10. Overige 5,6%

-Ik vind duurzaamheid of biologisch echt van toegevoegde waarde
  1. Nee 66,7%

  2. Ja 33,3%

* Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Pays d’Oc IGP, 2015.