1. Cava wordt (terecht) door velen beschouwd als aperitief (komt van het Latijn aperire = openen, opent de maaltijd en de appetijt). Dat komt door de zuren in de cava die de maagzuren doen werken en de honger opwekken.
  2. Wat weinigen weten is dat cava perfect ‘maaltijdbegeleidend’ kan zijn. Cava is een volwaardige, complexe en veelzijdige wijn. Sommigen beweren zelfs dat de smaken en aroma’s van de gerechten door de bubbels nog beter tot hun recht komen. Probeer het eens.
  3. Vuistregel is dat noch de cava, noch het gerecht de bovenhandmogen hebben. Ze moeten elkaar wederzijds tot hun recht laten komen om zo te komen tot perfecte smaakharmonie. Als principe bij foodpairing kan men kiezen voor harmonie, of voor contrast. Foodpairing gaat uit van de theorie dat producten bij elkaar passen zodra ze belangrijke smaakkenmerken gemeen hebben. Hoe meer smaakkenmerken met elkaar overeenkomen, des te beter de ingrediënten uiteindelijk matchen.
  4. Uiterst belangrijk bij foodpairing zijn altijd de begeleidende groenten, kruiden, specerijen én de bereidingswijze van het gerecht (pocheren, koken, grillen, bakken, …). Alles hangt af van hoe het vlees/de vis/de groenten klaargemaakt zijn en waarmee ze geserveerd worden.
  5. Door de hoge aciditeit gaat cava goed bij alles wat met citrus gemaakt is of op smaak gebracht is (harmonie). De aciditeit kan ook het vettige in romige gerechten afbreken (contrast).
  6. Cava past door zijn frisheid ook bij (licht) pikante gerechten.
  7. De finesse en complexiteit maakt dat cava eerder aangewezen is bij verfijnde dan bij zware gerechten.
  8. Maar, afgezien van het basisprincipe dat noch het gerecht, noch de drank elkaar mogen mag overschaduwen, zijn er eigenlijk geen do’s and dont’s. Experimenteer en proef.
  9. Belangrijk is wel de serveertemperatuur: 8 à 10°C. Waarbij lichtere cava’s aan de koelere kant mogen geserveerd worden en de complexere iets minder koel. Maar serveer cava nooit ijskoud, koude maskeert de aroma’s.
  10. Openen van de fles: Eerst de muselet 6 slagen naar rechts draaien zodat de kurk met een vierpuntige ster erop vrij komt, daarna kurk vast houden en de fles draaien.